A szervezők - a Gödöllői Szarvasgombász Egyesület és a város önkormányzata - nevében Péterfi Csaba, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, mivel lehetőségeit tekintve Gödöllő alkalmas arra, hogy a magyar szarvasgombászat fővárosává váljon, ezt a törekvést is erősíteni szeretnék.
A Művészetek Házában január 29-én sorra kerülő
szarvasgomba ünnep főszereplője a legízletesebb, francia társához
hasonlító hazai téli szarvasgomba lesz – bocsájtotta előre Péterfi Csaba,
de a többi fajról (hazánkban jelenleg legalább 160-at tartanak nyilván)
is mindent megtudhatnak majd az érdeklődők.
A szakmai
találkozóval fűszerezett program részeként a Gödöllőre látogatók
szarvasgombászokkal és kutyáikkal ismerkedhetnek, megtudhatják, hogy kik
és hogyan gyártják a finom alapanyagból készült termékeket, de a gomba
ültetvényezésének kulisszatitkaiba is beleshetnek. A gyermekeket
szívesen bevonják majd a kutyás keresésbe, és természetesen bárki
megkóstolhatja a finomabbnál finomabb szarvasgombás fogásokat is,
melyeket mesterszakácsok készítenek - magyarázta a kommunikációs
igazgató. A csipegetés után a kisebbek a játszóházban, a nagyobbak a vásári forgatagban szórakozhatnak.
A
III. gödöllői szarvasgomba ünnepen a szervezők szeretnék bebizonyítani,
hogy ez a gomba magyar nemzeti kincs. Nem luxuscikk, hanem mindenki
számára elérhető gasztronómiai különlegesség – emelte ki Péterfi Csaba.
Már Ferenc József osztrák császár, magyar király is ismerte és szerette
a szarvasgombából készült ételeket (kedvence a gombás csicsókaleves
volt), de Mária Terézia is szívesen használta ezt a növényt fűszerként
szárnyas ételekhez. Így szinte természetes, hogy a Gödöllőn élő és
dolgozó szakembergárda segítségével azon fáradoznak a városban, hogy a
szarvasgomba – kultúra visszakerüljön méltó helyére – hangsúlyozta a
kommunikációs igazgató.MTI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése