2012. január 11., szerda

Feldolgozás alatt - Grafikák a Csernus-hagyatékból

Csernus Tibor Kossuth-díjas festő nyolcvan grafikáját, pasztell és akvarell képét állítja ki Feldolgozás alatt - grafikák a Csernus-hagyatékból címmel a Kogart Ház csütörtöktől.
Időben és témában jól körülhatárolható műtárgycsoport látható az 1980-as évek végéről, az 1990-es évek elejéről, túlnyomó részük aktábrázolás, néhány önarckép, többségük önálló mű, egytől egyig Csernus Tibor bravúros grafikai tudásának bizonyítékai.
   

 Csernus Tibor (1927-2007) képzőművészeti hagyatéka 2009 őszén került a Kovács Gábor Művészeti Alapítványhoz, ekkor kezdték el feldolgozni a művészettörténészek. A Kogart Ház új kiállítása az ő munkájukba enged bepillantást: végigvezeti a látogatót a feldolgozás folyamatán, az állapotfelmérés, a konzerválás, a katalogizálás, az életmű elemzésének fázisain, bemutatja, hogyan válik egy hagyaték egy gyűjtemény részévé.
    

A rendhagyó kiállítás nem egy szépen "kiglancolt" hagyatéki bemutató. A falon ott lógnak ugyan a művek, de a térben elhelyezett infópontokon - installációk, monitorok, szemléltető eszközök és interaktív módszerek segítségével - a látogató bejuthat a színfalak mögé is. Megtudhatja, hogyan zajlik a Csernus-grafikák restaurálása, mit jelent a leltári szám, hogyan datálják a műveket, miként helyezik el az életműben az egyes darabokat.
    

A kiállítás, amelyet Rényi András művészettörténész, esztéta nyit meg, február 26-ig tart nyitva.

MTI

Nincsenek megjegyzések: