2012. január 11., szerda

Banánszüret Nyíregyházán

Különleges látványban volt része a Nyíregyházi Állatpark látogatóinak az elmúlt napokban, ugyanis a park banán erdejének szüretelésének lehettek szemtanúi.
A kert Ázsia házában a Zöld Piramisban, a közel 3000 m2-en termesztett banán a napokban beért, így a 1.5 méteres mézédes fürtöket az itt lakó vastagbőrűeknek és emberszabásúaknak kínálták a gondozók.


A Dél-Kelet Ázsiából származó banánt nem hiába nevezte el Linné Musa paradisiaca-nak - azaz paradicsomi növénynek - , hiszen annak minden része hasznosítható; a fogyasztható termése mellett levelét kunyhók fedésére használják, rostjaiból pedig szövet készül.

Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, melyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek. Nagy részük ún. zöldségbanán, nyersen nem fogyasztják, főzelékeket készítenek belőle.

A SóstóZoo-ban is több féle banán növekszik, a legnagyobbak a csendes-óceániak, ezek a világ legnagyobb banánjai, magasságuk a 16 métert is meghaladhatja, de mellette gyümölcsöt termő-, főzelék-, textil-, dísz- és télálló banán is megtalálható.

A képen Boronkay Ágnes, a botanikai osztályunk vezetője a leszüretelt banánnal

Nincsenek megjegyzések: