2012. január 10., kedd

Mustrával ünnepel a Kolibri Színház


Hatnapos előadás-sorozattal kedveskedik nézőinek 20. születésnapja alkalmából  a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A január 9-14-ig tartó Ünnepi Mustra során 21 darabot mutatnak be, külföldi társulatokkal kiegészülve. 
A jubileum az ünneplés mellett visszatekintésre, számvetésre is sarkallja a teátrumot. Szeretnék ugyanis bemutatni, hogy az 1992-ben indult alternatív bábszínházból hogyan fejlődtek a fiatalok minden korosztályának játszó, sok műfajú, hazánkban máig egyedüli főhivatású gyermek- és ifjúsági repertoár színházává. 

Történetük azt a paradigmaváltást is tükrözi, ahogy a rendszerváltást követő évtizedekben megújultak a gyerekeknek és az ifjúságnak játszó társulatok. Az Ünnepi Mustra keretében úgy válogatták össze a műsort, hogy megjelenjen benne mindaz, ami az első húsz évet meghatározta.

A hétfő délutáni megnyitón elmondott köszöntőjében Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a teátrum nem csupán  „életkorát” tekintve vált felnőtté, de elismertsége miatt is, hiszen országszerte, sőt a határainkon túl is jó hírnévre tett szert az évek folyamán. A politikus szerint az, hogy Novák János személyében a kezdetektől azonos vezető irányítja a színházat, valamint hogy önálló társulattal rendelkezik, mindez olyan biztonságot és alapot ad neki, amely elengedhetetlen a további színvonalas műhelymunkához. 

A Kolibri a kezdetektől szem előtt tartotta a magyar irodalom klasszikus és kortárs szerzőinek bemutatását. A legújabb külföldi újdonságokat, mese- és regényadaptációkat pedig értékes irodalmi nyelven,  rangos fordítók magyar tolmácsolásában állítják színpadra. Külön érdekességnek számítanak repertoárjukban a csecsemőszínházi előadások. A Glitterbird európai uniós projekt keretében 2005-ben ők játszottak először Magyarországon a 0-3 éves korosztálynak. Mára már országszerte annyi követőre találtak, hogy 2010-ben a Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén külön (Small size) fesztivált rendezhettek a hazai csecsemőszínházi produkcióknak.

Fontosnak tartják azt is, hogy a kamasznézőik saját korosztályukkal találkozzanak színpadukon, a nekik szóló darabokban. Egy szintén uniós projekt révén pedig az ismert és már sikeres kortárs magyar drámaírók figyelmét is fel tudják hívni a 11-15 évesek korosztályára. A repertoár egyéb darabjai közül a komolyzenei klasszikus előadások, operák a Művészetek Palotájával együttműködve épültek fel: a MÜPÁ-ban nagyzenekari kísérettel bemutatott darabokat itt új köntösbe öltöztetve játsszák.  


A szombatig tartó szemlén az előadásokat a Kolibri három helyszínén (a Jókai téri színház mellett a Kolibri Pincében és a Kolibri Fészekben) tekinthetik meg a nézők, ahol - ahogy az a megnyitón is elhangzott – „játszanak bábbal és a nélkül, szavakkal, mozgással, zenével, színekkel, gondolatokkal és álmokkal.” 

Nincsenek megjegyzések: